Svadobná hostina na mieru

Ako vybrať ideálny alkohol, koláče a nealkoholické nápoje pre váš Veľký Deň

Ahojte budúce nevesty! 

Dnes sa ponoríme do jednej z najvýznamnejších, ale zároveň najzložitejších častí plánovania svadby – výberu občerstvenia pre svadobnú hostinu. A kto by mohol tiež poradiť, ako my, bývalé nevesty a už mamičky, či kamarátky, ktoré sme toto všetko už zažili (a prežili)? Takže, pripravte sa na zábavný a informatívny článok, ktorý vám pomôže urobiť váš veľký deň ešte krajším a s menším stresom! (chceli sme napísať bez stresu ale nebudeme si predsa klamať) 😀

Vieme, aké to je, keď sa snažíte všetko zladiť do dokonalosti a zároveň neprísť o rozum. Či už točíte nočné smeny na Pintereste alebo bombardujete každú svoju známu otázkami o svadobnom občerstvení, sme tu, aby sme vám trochu uľahčili plánovanie. Naša misia? Zbaviť vás svadobných dilem a priniesť vám potrebné odpovede týkajúce sa svadobnej hostiny.

Na pomoc sme si privolali tím a manažéra Lukáša Jurčíka z Aušpic restaurant & lounge v Bratislave, ktorá je známa nielen svojim úchvatným výhľadom, ale aj bohatými skúsenosťami s organizáciou nezabudnuteľných svadieb. V našom rozhovore sme položili pánovi Jurčíkovi sedem kľúčových otázok týkajúcich sa svadobnej hostiny. Hlavným zameraním bolo množstvo alkoholu a koláčov – témy, ktoré sú pre mnohé nevesty skutočnou dilemou. 

Aušpic restaurant & lounge – Svadobná hostina

Pán Jurčík nám poskytol svoje postrehy a rady, ktoré môžu pomôcť vyriešiť tieto obavy. Hoci vám neponúkneme odpovede na všetko, náš rozhovor vám určite poskytne cenné informácie a inšpiráciu pre vašu svadobnú hostinu.

Aušpic resturant & lounge

Okrem toho sme oslovili aj skupinu žien, ktoré už majú svoj veľký deň za sebou, aby sme získali ich názory a skúsenosti. Ich cenné odpovede a rady nájdete na konci článku.

Rozhovor s pánom Lukášom Jurčíkom z Aušpic restaurant & lounge:

Odporúčania pri výbere alkoholu

Aké rady by ste dali nevestám a ženíchom pri výbere alkoholu na ich svadbu? Sú nejaké obľúbené typy alkoholu, ktoré odporúčate? Aký alkohol by nemal chýbať na svadbe?

Pri výbere alkoholu na svadbu odporúčame sústrediť sa na kvalitu a rozmanitosť. Ideálne je vybrať šesť druhov tvrdého alkoholu, pričom doporučujeme vyvážený mix – tri druhy bieleho alkoholu, ako je napríklad gin, a tri druhy tmavého, medzi ktorými by nemal chýbať rum a whisky. Tento výber zaručuje, že uspokojíte rôzne chute vašich hostí.

Pokiaľ ide o víno, štyri druhy sú ideálnym výberom. Nezabudnite zahrnúť jedno prosecco pre bublinkový začiatok, jedno kvalitné biele víno, jedno osviežujúce rosé a samozrejme jedno výrazné červené víno. Tento výber zabezpečí, že máte niečo pre každú príležitosť počas svadobnej hostiny – od prípitku až po večeru.

Samozrejme, nesmieme zabudnúť na pivo, ktoré je na svadobných oslavách často obľúbeným nápojom. Výber kvalitného piva, ktoré vyhovuje širokému spektru chutí, pridá k vášmu svadobnému menu ďalšiu vrstvu spokojnosti.

Týmto spôsobom sa môžete ubezpečiť, že váš výber alkoholu poteší každého hosťa a zároveň odráža váš osobný štýl a eleganciu svadobnej oslavy.

 

Množstvo alkoholu

Môžete dať odporúčania ohľadom množstva alkoholu na osobu? Ako sa to líši v závislosti od druhu nápoja?  

Pri plánovaní množstva alkoholu na svadobnú oslavu odporúčame kalkulovať s priemernou spotrebou približne 0,5 litra vína na osobu. Toto množstvo alkoholu je ideálne na svadobnú hostinu. 

Pokiaľ ide o tvrdý alkohol, odporúčame počítať s približne 0,4 litra na osobu. Toto množstvo zohľadňuje, že niektorí hostia uprednostnia tvrdší alkohol, a zároveň poskytuje dostatok priestoru pre tých, ktorí si chcú vychutnať niekoľko špeciálnych nápojov počas večera. Vždy je lepšie mať trochu viac ako menej – predovšetkým na svadobnej oslave, kde každý chce mať možnosť testovať a oslavovať!

Vždy však odporúčame vychádzať z počtu hostí a štýlu oslavy. Množstvo alkoholu by malo zodpovedať atmosfére a celkovému charakteru svadby, aby sa každý hosť cítil pohodlne a uvoľnene.

 

Nealkoholické nápoje a nápoje pre deti

Aké nealkoholické nápoje alebo možnosti pre deti odporúčate na oslavy?

Pri výbere nealkoholických nápojov na oslavy, najmä ak sú prítomné deti, odporúčame začať s osviežujúcimi a obľúbenými klasikami ako citronáda a limonáda. Tieto nápoje sú nielen milované pre svoju sviežosť a rôznorodosť príchutí, ale sú tiež skvelou voľbou pre všetky vekové kategórie.

Ďalšou skvelou voľbou sú čerstvé šťavy, ktoré ponúkajú prírodnú sladkosť a zdravú alternatívu. Čerstvé šťavy môžu byť skvelým spôsobom, ako pridať farebnosť a zdravý element na vašu oslavu. 

Je dôležité myslieť na to, že nealkoholické nápoje sú rovnako dôležitou súčasťou svadobnej hostiny ako tie alkoholické. Správny výber nealkoholických nápojov môže výrazne prispieť k celkovej atmosfére oslavy a zabezpečiť, aby si ju užívali aj tí, ktorí nepijú alkohol, alebo sú príliš mladí na jeho konzumáciu. 🙂

 

Obľúbené koláče a slané pochúťky

Ktoré druhy koláčov a slaných pochutín sú najpopulárnejšie na svadobných hostinách? Odporúčate skôr tradičné svadobné koláče alebo experimentovanie s novými príchuťami a štýlmi?

Medzi najobľúbenejšie koláče na svadobných hostinách jednoznačne patria klasické punčové rezy, ktoré sú obľúbené pre ich bohatú chuť a tradičný charakter. Pokiaľ ide o slané pochúťky, pagáče sú veľmi žiadané, a to najmä pre ich lahodnú chuť a schopnosť dobre dopĺňať rôzne druhy nápojov.

V súčasnej dobe odporúčame kombinovať tradičné a moderné prvky v svadobnom občerstvení. Takýto prístup umožňuje vytvoriť zaujímavý mix, ktorý osloví rôzne vekové kategórie hostí.

 

Množstvo koláčov na hosťa

Aké množstvo koláčov by ste odporučili na jedného hosťa? Existujú nejaké pravidlá alebo odporúčania, ktoré by mali nevesty zvážiť pri plánovaní?

Pri výbere množstva koláčov na jedného hosťa sa odporúča zameriavať na rozsah približne 6 kusov na osobu. Je však dôležité brať do úvahy aj veľkosť a gramáž jednotlivých koláčikov, pretože veľké koláče sa počítajú inak ako menšie.

Okrem toho, ročné obdobie môže mať vplyv na množstvo koláčov, ktoré hostia skonzumujú. Počas letných mesiacov sa často zaznamenáva nižšia spotreba koláčov na osobu v porovnaní so zimným obdobím. Tento trend je však veľmi individuálny a môže sa líšiť v závislosti od konkrétnej skupiny hostí.

Pre nevesty a ženíchov je dôležité pamätať na to, že každá svadba je jedinečná, a ako pravidlo, je vždy lepšie mať trochu viac koláčov, aby boli hostia plne spokojní a mali možnosť ochutnať rôznorodý výber.

 

Rady pre rozpočet svadobného občerstvenia

Máte nejaké tipy, ako zostaviť svadobné občerstvenie, ktoré je cenovo dostupné? 

Zbytočne to veľmi nekombinovať. 🙂

Pri slávnostnej večeri môžete ísť napríklad cestou trojchodového menu, kde začnete s ľahkým vegetariánskym predjedom, pokračujete slepačím vývarom a pri hlavnom jedle trochu zainovujete.

Bravčová panenka môže byť klasickou voľbou, ale prečo nevybrať niečo nezvyčajnejšie ako telacie mäso, alebo využiť sezónne suroviny ako kačku na jeseň alebo špargľu na jar? Tieto voľby pridávajú menu originalitu a môžu byť aj cenovo výhodnejšie.

 Pri bufetovom stole je dobré myslieť na rôznorodosť a zahrnúť:

  • 1-2 studené jedlá (nárezové misy, finger food…)
  • 2 druhy mäsitých jedál (kuracie, hovädzie)
  • 1 rybu (losos, morsky vlk)
  • 1-2 bezmäsitých jedál (halloumi syr, zeleninové ragú…)
  • 3-4 teplé prílohy (grilovaná zelenina, ryža, opekané zemiaky…) 
  • 2 druhy šalátov (grécky, coleslaw, miešaný listový…)
  • 1 polnočné jedlo (kapustnica, hovädzí guláš)

Využitím sezónnych surovín a zameraním sa na jednoduchšie, ale stále chutné a atraktívne jedlá, môžete vytvoriť pôsobivé svadobné občerstvenie, ktoré bude cenovo dostupné.

 

Posledná otázka 🙂

Mohli by ste nám dať príklad z niektorých vašich najpamätnejších svadobných menu a povedať, prečo boli také špeciálne?

Jedno z najzaujímavejších svadobných menu, na ktoré si spomínam, vynikalo práve svojou neštandardnou voľbou polievky. Namiesto tradičného teplého vývaru sme podávali studenú polievku z červenej repy. 

Studená polievka z červenej repy pridala svadobnému menu netradičný a svieži prvok. S jej jedinečnou farbou a osviežujúcou chuťou sa táto polievka stala okamžitou témou rozhovorov medzi hosťami.

Tento príklad ukazuje, ako jedna jedinečná a odvážna voľba v menu môže zmeniť celkový zážitok z jedla a urobiť svadobnú hostinu nezabudnuteľnou. 

No a teraz, keď ste si prečítali všetky riadky od pána Jurčíka a pochopili, že svadobná hostina je viac ako len hromada jedla a fliaš, je čas sa pustiť do plánovania! Kľúčom je, milé nevesty, nájsť ten pravý balans medzi „wow, toto je úžasné“ a „z tohto sa budeme dlho spamätávať“. Pripomeňte si, že vaša svadba je ako váš obľúbený zákusok alebo koktejl – potrebuje správne ingrediencie, trochu kreativity a samozrejme, lásku! Takže, či už idete na klasiku alebo chcete byť svadobní rebeli, pamätajte – je to Váš Deň, tak si ho užite po vašom. 🙂

 

Záver:

Tak, a teraz si dáme malú pauzu od všetkého toho alkoholu a koláčov (aspoň teoreticky), a presunieme sa k skutočným hviezdam nášho článku – skúseným nevestám, ktoré už majú „áno“ povedané a tanec odtancovaný. Ich skúsenosti a rady nájdete v nasledujúcej časti, takže sa pripravte na poriadnu dávku svadobnej múdrosti, smiechu a možno aj pár tajomstiev, ktoré by mali zostať len medzi nami ženami. A pamätajte, nech je vaša svadba akákoľvek, najkrajší moment celej svadby je ten, keď stojíte vedľa svojho partnera, pripravená začať novú kapitolu života. To je to, čo robí každú svadbu skutočne nezabudnuteľnou.

My sme mali svadbu v lete, tak sa popijalo vinko biele aj cervene, to sme mali z vinarstva. Boli sme na kostovku pred svadbou. Z tvrdeho sa pila domaca. Petkov dedko ju vypalil pred rokmi, ze raz ked sa mu bude vnuk zenit tak sa otvori. Z tej sa vypilo najviac, ale mali sme v zalohe aj klasicke biele aj tmavé palenky az by niekto chcel. Na hostine sme mali candy bar s takymi modernejsimi zakuskami, zopar klasickych pre starsiu generaciu. A ako vychytavku sme mali pozicany stroj na zmrzku, kazdy si mohol natocit vlastnu a posypat si ju cukrikmi, cokoladou, orieskami...Tiez sme mali nejake slanosti, aj na svadbe aj pred kostolom. Tam sme mali take klasicke kolace, tie sa potom davali tiez do vysluziek aj s kusom torty. A kolko kusov veeela vsetkeho 😃😃😃
Erička Gajdošová
Ja by som zvážila najprv osadenstvo..určite by som vybrala niečo biele a niečo farebné. Farebného asi menej... skôr sa pije to biele..a víno..musí byť určite kvalitné..nezavrhla by som ani nejaké sudové..ale kvalitné..nie ortopedicko- gynekologické ...pozrieť u menších vinárov možno ale staviť na overanú kvalitu..dnes je toho už všade mrte no a zákusky...povedzme si...na svadbách sa toho moc nepojeee..záleží od toho či chcú robiť aj výslužky ale tiež by som radšej menej druhov ale na kvalitu a skôr menšie koláčiky také do úst a určite aj slané pagáčiky, tyčinky...to je pri chlaste vďačné ....ja mam samých párty ľudí 😂😂😂
Párty Queen Bindasová
Rada,nesnažiť sa vyhovieť každému. Určite treba základ vodka,nejaká whiskey,rum,domáca pálenka a víno.ak je možnosť,čapované pivo. Množstvo-víno rátať tak 2-3 fľaše na osobu,tvrdé,z každého aspoň dve fľaše,domácej viac.veľa záleží od počtu hostí. Nápoje pre deti- určite džúsy,z vlastnej skúsenosti ak je možnosť tak krabickove,určite nejakú limonádu a neperlivu vodu Koláče-určite klasika (puncak,miniveterniky,venčeky,tvarohové,čokoládové) ale išla by som aj do nových candybarovych v dnešnej dobe. Kusy-záleží či dávate vysluzky a kedy. Ale na svadbu by som rátala tak 3-5ks koláčov na osobu+torta. Slané klasika,pagáče.v dnešnej dobe by som išla do miniburgrov a rôznych jednohubiek s pomazankami. Svadobné občerstvenie-znova subjektívne. Sú ľudia,ktorí dajú hlavné menu pre všetkých rovnaké a nestarajú sa. Vyjde to lacnejšie. Ale ak chceme aby bolo všetko super,určite si treba zistiť napr alergie,veganstvo..atď. Druhé jedlo na švédske stoly,určite ísť ľahšou cestou. Dať 4-5 druhov hlavné(mäsové,rybie,syrové...),plus prílohy,zelenina,dressingy.a hlavne ☝ vyberať jedlo majú nevesta a ženích a nie ich mami 😅 čo súvisí s poslednou otázkou aj,lebo staršie ročníky idú svojou cestou (rezeň,bravčové,ryža,zemiaky...sviečková,zas rezeň,možno kapustnica a guláš...)proste klasiky,ktoré veľa ľudí v dnešnej dobe už nejak nemusí.
Kristínka
1. Neveste a ženíchovi by som pred svadbou odporučila poslať malý dotazník so zoznamom druhov alkoholu a tak zistiť preferenciu hostí na svadbu. Určite nesmie chýbať víno, šampanské, pivo a aspoň pár druhov tvrdého alkoholu. 2. Množstvo alkoholu by som vypočítala na základe počtu plnoletých hostí. 3. Pre deti odporúčam nealko šampanské na prípitok a tiež miešané ovocné nealkoholické nápoje, ktoré určite spestria detský program a vytvoria pekný zážitok. 4. Odporúčam modernejšie druhy koláčov, prípadne Candy bar. Skôr malé kúsky a viacero druhov. 5. Treba počítač s jedným kusom torty na osobu plus 3-4 koláče na 1 osobu. 6. Odporučila by som si vopred dohodnúť komplet ceny za cateringové služby a rovnako aj alkohol, aby vás po svadbe nečakalo nemilé prekvapenie. 7. Najzaujímavejšie z menu boli zväčša koláče a torta, ktoré vždy upútali pozornosť. Rovnako aj popolnočné občerstvenie, ktoré bolo skôr neformálne a príjemne prekvapilo hostí.
Nina
Alkohol by som riešila buď tak že normálne objednal z nejakej stránky (svetnapojov napríklad) alebo išla normálne kúpiť do metra (výhoda keď si podnikateľ) ale najlepšie a najvýhodnejšie hlavne keď nevesta nevie že koľko čoho sa vypije a nechce zbytočne míňať extrémne veľa peňazí na alkohol aby toho bolo teda veľa. Tak zobrať alkohol na komis (viaceré firmy to tak robia) kúpiš veľa alkoholu od nich a čo sa nevypije tak im vrátiš a oni ti vrátia peniažky 🙂 A koláče myslím si že každá žena vie kde kto a ako pečie 😀 alebo napríklad keď si nie je nikto istý veľa cukrárok pred svadobnou sezónou zvyknú robiť krabicky na ochutnanie alebo mini verzie svadobných tort 🙂 objednas od 3 a tak najlepšie zistis ktoré ti budú chutiť , krabička väčšinou takých koláčikov stojí 20-40€ 🙂
Dominika

Páčil sa ti článok?

2 Odpovede

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *